2012-06-17

Chemichal Solutions

Solutions


1. Which one of the following is a reversible reaction
a. Reaction of sodium with water
b. Decomposition of water
c. Reaction of nitrogen with hydrogen
d. All of above

2. At equillibrium state, concentration of products are ------------- concentration of reactants
a. Equal to
b. Less than
c.More than

d. Less or more than

3. Active mass is the concentration of reactants and tha products in mole per dm3 for------------solution
a. Dilute
b.Saturated
c.Concentrated
d.Unsaturated

4. For the reaction N2+3H2------> 2NH3 , Equlibrium constant Kc has the units
a. (conc)-1
b. (conc)+1
c. (conc)+2
d. (conc)-2

5. Equilibrium constant Kp has a greater value than Kc for the reaction

a. N2O4-------> 2NO2
b. PCl5--------> PCl3+Cl2
c. 2SO2+O2------>2SO3
d. N2+O2----------->2NO

6.  LE-chateliers principle cannot be applied to  study the effects of
a. Change in concentration
b. Change in temperature
c. Change in catalyst
d. none

7. Which one of the following is regarded as artificail milk

a. BiCl3

b. BiO








Cl2

c.








Bi
O


2Cl

d.
BiOCl



8. G


aseous reaction in which number of moles of reactants and products are same, are not affected by change in

a. Pressure

b. Temperature

c. Concentration

d. None


9. Rate of ----------reversible can be increased by an icrease of temperature

a. Endothermic

b. Exothermic

c.Both

d.one


10. Ammonia obtained by Habers process can be used in the manufacture of

a.Urea

b.Nylon

c.Explosives

d.A








ll


11.








Value of ionic product of water increases almost-------times when T is increased from 0 to 100C

a.100

b.75

c.50

d.25

12. Bananas are ----------------in nature
a. Slightly basic

b.Moderately basic

c. Slightly acidic

d. Moderately acidic


13. When the ratio of the products to reactants concentration is less than the equilibrium constant , reaction takes place in-------------

a. Forward

b.Backword

c. Both

d.None


14. According to lowery bronsted acid base conept, the species ---------- is regarded as a base

a. NH3

b.HCO3-1

c. CO3-2

d. All


15. The difference of pKa values of two acids is two,acid with similar pKa is---------- times stronger than the other

a. 100

b.50

c.25

d.10


16. Group II basic radicals are precipitated as sulphides in the---------- medium

a. Aqueous

b.Basic

c.Acidic

d.Neutral



17. Human blood has a pH value of--------

a. 7.85

b.7.35

c








.6.85

d.6








.35


18. Hydrxide ion is the strongest bas in water because

a. All bases react with H2O to form O

H ions

b.
It is
conjugate base of water

c. Strong bases dissolve completely in water

d. It is the only base in water.


19. A buffer solution of pH greater than 7 can be prepared by mixing------

a. Strong acid ad weak base

b. Weak acid and strong base

c. Weak base and its salt with a strong acid

d. Weak acid and its salt with a strong base



20. Dissociation of weak acid , H2S, in water can be suppressed by adding

a. HCN

b.HCl

c.CH3COOH

d. NH4OH


21. The pH of 0.001M H2SO4 solution is

a. 1.5

b.2.0

c.2.7

d.3.0


22. Precipitation of a solution can occur when the ionic product becomes

a. Greater than Ksp

b. Smaller than Ksp

c. Equal to Ksp

d. Equal to zero


23. Pieces of iron mixed with MgO, Al2O3  and SiO2 is used as a catalyst in haber process. actual catalyst is

a. Al2O3

b. iron

c. MgO

D.SiO2


24. An aqueous solution of NaOH has a pH =13. Concentration of OH- ions is

a. 10-13 M

b. 10+13M

c. 10-1M

d. 10+1M



25. Out of 55.5 moles of pure water, only-----------moles have dissociated into ions at 25C

a. Zero

b. 10-3

c. 10-5

d. 10-7


26. Which one of the following is regarded as the weakest acid in water

a. HF

b. Acetic acid

c, Carbonic a
cid

d. hy
drogen sulphide


27. Maximum yield of ammonia by Habers process can be obtained at--- temperature

a. low

b. High

c. Moderate

d. Optimum


28. During the reaction of acetic acid and ethyl alcohol to form ethyl acetate and water increase of pressure will

a. Favour forward rea








ction

b.








favour reverse reaction

c. favour both

d. Have no effect


29.Which of the following jas zero pH

a. 0.1 M HCl

b. 0.5M H2SO4

c. 0.8MHNO3

d. None


30. The value of wquilibrium constant Kc , depends upon

a. conc.of reactants

b. conc.of products

c. temperature

d.  All of above


31. Soft drinks are

a. Less acidic than milk

b. As acidic as milk

c. More acidic than milk

d. Less or
more acidic


32. Equi
librium mixture contains appreciable ampount of reactants and products when value of Kc is------

a.Neither large nor samall

b. Very large

c. Very small

d. Zero

key
1.c  2.d  3.a  4. c 5.b 7.b 8.a 9.a  10. d  11.b  12.a  13.a  14.d  15.a 16. 17.b 18.b 19.c 20.b 21.c 22 ? 23.b 24.c 25.d 26.d 27.a 28.d 29.d 30.d 31.c 32.a

No comments:

Post a comment

Has a Question or Opinion?

Leave it here , we would like to hear from you and help you.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...